Proseni čokoladni rogljički z lešniki

2 decembra, 2022
0
0

V prosu ni glutena, zato ga lahko uporabljamo tudi, če smo preobčutljivi na pšenico in nekatera druga žita. Nekoč so premožnejših hišah kuhali proso v mleku, dodali sol, suhe češplje ali pa so ga celo zabelili s surovim maslom. Danes sta prosena kaša in moka po krivici nekoliko potonila v pozabo, iz obojega lahko namreč pripravimo zelo dobre jedi, tudi sladice. Recepta sta izbrana iz knjige Proso, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas.

Sestavine: 200 g polnozrnate prosene moke, 100 g bele pšenične moke TIP 500, 150 g sladkorja v prahu, 1 vrečka vaniljevega sladkorja (10 g), 3 rumenjaki, 250 g surovega masla, 50 g kakava v prahu, 150 g grobo mletih praženih lešnikov (popečenih), 2 g mletega cimeta, 2 g mletih klinčkov, 2 g naribane lupinice biolimone, 1 g soli, 20 ml ruma, malo vode po potrebi

Maslo, sladkor in rumenjake dobro umešamo, nato dodamo cimet, klinčke, limonino lupinico, sol, rum, vaniljev sladkor in še enkrat dobro premešamo.

Kakav, proseno moko in belo pšenično moko presejemo in dodamo mlete lešnike ter previdno z rokami ali mešalnikom umešamo v testo. Ko so sestavine že nekoliko premešane, jih začnemo mesiti z rokami, vendar moramo delati previdno: pregnetemo jih le toliko, da jih lahko oblikujemo v testo. Pokrijemo ga in pustimo, da počiva v hladilniku vsaj eno uro.

Iz testa oblikujemo za prst debele od 5 do 10 cm dolge valjčke, ki so ob robovih malo tanjši. Zvijemo jih v rogljičke in polagamo na papir za peko.

Rogljičke pečemo okoli 10 minut v pečici, ogreti na 180 do 200 stopinj. Pečene še vroče potresemo s sladkorjem v prahu, ki smo mu dodali vaniljev sladkor. Lahko pa jih ohladimo okrasimo po svoje, na primer namočimo vogalčke v čokolado, prebrizgamo s čokolado in potresemo s prepraženimi lešniki.

Najrazličnejše recepte za jedi in sladice iz prosa in prosene moke boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/proso-millet