Bučna kuhinja

11 julija, 2022
0
0

Lahko jih pripravimo kot rahlo pikantno začetno jed ali prigrizek k pivu, naredimo cmoke s sirom in bučkami ali pa nadvse dobro prilogo. Recept za cmoke z nanoškim sirom je izbran iz kuharske knjige Saše Drobnič Škrjanec Jedi iz sklede. V njej boste našli sezonske recepte, razdeljene po letnih časih in pripravljene s sestavinami, ki so nam takrat na voljo.

Cmoki z nanoškim sirom in bučkami

Sestavine: 250 g skute, 140 g ostre bele moke, 1 jajce, sol, mleti poper, ščep nastrganega muškatnega oreščka, 1 mlada bučka, naribana limonina lupinica, maslo in drobtine za zabelo

Skuto pretlačimo, dodamo začimbe, jajce in moko. Ugnetemo v mehko testo. Če je testo prevlažno, dodamo malo moke, vendar le toliko, da se testo ne oprijema rok.

Svežo bučko grobo naribamo in posolimo, popopramo, dodamo nastrgan muškatni orešček in naribano limonino lupinico.

Testo razvaljamo 1 cm na debelo in ga razrežemo na kvadrate velikosti 10 krat 10 cm. V sredino vsakega položimo po eno žličko naribane in začinjene bučke in testo stisnemo v cmok. Cmoke kuhamo v slanem kropu. Ko priplavajo na površje, jih kuhamo še 2–3 minute. S penovko jih preložimo v ponvico, v kateri smo stopili maslo in zlato rjavo prepražili drobtine.

Bučke po italijansko

Sestavine: ½ dl olja, 1 mala čebula, peteršilj, 2–3 stroki česna, 2–3 paradižniki, 3/4 kg bučk, sol

Na segreto olje damo sesekljano čebulo in ji, ko malo zarumeni, dodamo veliko sesekljanega peteršilja in česna. Primešamo olupljene, očiščene, na kocke narezane bučke ter oprane, narezane paradižnike. Posolimo, dušimo, da se vse zmehča in stopi olje na vrh. Če so bučke stare in se ne zmehčajo tako hitro, jih zalivamo z vodo ali juho.

Zvitki iz bučk

Sestavine (količina za 3 osebe): 2 veliki dolgi bučki, 1–2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja, nekaj žlic krušnih drobtin, 60 g kuhane šunke, 60 g trdega sira, sol, sveža ali posušena meta (po želji)

Bučke umijemo, obrišemo in jih z mandolino po dolgem narežemo na rezine debeline 3 mm. V ponev damo malo olja in jih v ponvi popečemo na obeh straneh, na koncu jih povaljamo v drobtinah. Položimo jih v pekač, obložen s papirjem za peko. Potresemo jih s soljo in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 10 minut.

Medtem pripravimo nadev: na tanke rezine narezano šunko in sir. V pečici popečene rezine buč vzamemo iz pekača, vsako nadevamo z rezino šunke in sira, zvijemo in zapremo z zobotrebcem.

Zložimo jih v pekač, obložen s papirjem za peko, potresemo z metinimi lističi in pečemo v pečici pri 180 stopinjah 10 do 15 minut, zadnjih 5 minut preklopimo program peke na žar!

Bučne zvitke lahko pripravite tudi dan prej in jih spečete pozneje ali pa jih spečete takoj in naslednji dan le pogrejete.