Solate za lahkotnejše počutje

24 marca, 2022
0
0

Solate so tudi dovolj nasitne in prav nič ne redijo. Če pripravimo poleg tudi kaj mesnega, bo tak obrok dovolj nasiten.

Zelenina solata s hruško in medom

Sestavine: 80 g medu, 300 g gomoljne zelene, 150 g hruške, sok polovice limone, 100 g kisle smetane, mleti ingver, sol

Orehova jedrca grobo sesekljamo in jih v ponvici brez maščobe pražimo, da prijetno zadišijo. Gomolj zelene olupimo, ga narežemo na rezance, dodamo na kockice narezano hruško, pokapamo z limonovim sokom, premešamo ter dodamo kislo smetano, ingver in sol. Premešamo, razdelimo na krožnike, potresemo s prepraženimi, grobo sesekljanimi orehovimi jedrci in ponudimo.

Can Stock Photo

Motovilec s paradižniki

Sestavine: 300 g motovilca, 3 stroki česna, 6 paradižnikov, šopek drobnjaka, šopek peteršilja; za preliv: 2 jajci, 0,5 dl olja, 0,5 dl kisa, gorčica, poper, sol, kruhove kocke (po želji)

Motovilec operemo pod tekočo vodo in ga odcedimo. Skledo, v kateri bomo zmešali solato, namažemo s strtim česnom. Paradižnike narežemo na osminke. Drobnjak in peteršilj sesekljamo. Motovilec zmešamo z začimbami in solatnim prelivom. Vmes naložimo rezine paradižnika. Solato lahko potresemo s popečenimi kruhovimi kockami, da bo izdatnejša.

Korenček z jabolki

Sestavine: 700 g svežega korenčka, 200 g jabolk, 100 g orehovih jedrc; za preliv: 2 dl jogurta, 0,5 dl zgoščenega jabolčnega soka, sok 1 limone, poper, sol

Korenček operemo, ostrgamo in na grobo naribamo. Jabolka narežemo na polovice, izrežemo peščišče in jih prav tako na grobo naribamo.

Vse skupaj narahlo premešamo. Orehova jedrca zrežemo, nekaj jih prihranimo za okras. Jogurt zmešamo z limonovim sokom, jabolčnim sokom, soljo in poprom. Vse skupaj prelijemo po korenčku, jabolkih in orehih. Narahlo premešamo ter postavimo za 30 minut v hladilnik. Preden solato ponudimo, jo okrasimo z orehovimi jedrci.