Praznična večerja

28 decembra, 2021
0
0

Pripravi praznične večerje namenimo več časa kot sicer, zato je dobro, da si pripravimo vnaprej, kar je mogoče: že zgodaj popoldan skuhamo čebulno juho in jo potem samo dokončamo v pečici, meso že prej mariniramo, tudi sestavine za solato si lahko pripravimo in seveda sladico. Tako bomo imeli kmalu nared veliko jedi, ne da bi nam bilo treba ves večer preživeti ob štedilniku in pečici.

·        gratinirana čebulna juha

·        pretaknjeni telečji oreh

·        ocvrti krompirjevi rogljički

·        prikuha iz belgijskega radiča

·        solata s prepraženimi orehi in roquefortom

·        vaniljeva krema z jabolki

Gratinirana čebulna juha

Sestavine: maslo in olje, 4 velike čebule, narezane na tanke rezine, ščepec sladkorja, 2 sesekljana stroka česna, vejica timijana, 20 g moke, 100 ml belega suhega vina, 1–1,5 l jušne osnove, 4–6 rezin popečenega belega kruha, strok česna, 300 g sira (grojerja ali ementalerja)

V večji posodi na blagem ognju raztopimo maslo z oljem ter dodamo čebulo in jo pražimo, dokler ne postane zlato rumena. Dodamo česen, sladkor in timijan. Potresemo z moko, nekajkrat premešamo in zalijemo – najprej z vinom, nato z jušno osnovo – in kuhamo približno 45 minut, da se čebula zmehča. Pečico prižgemo samo od zgoraj (žar).

Juho nalijemo v skodelice in v vsako položimo rezino popečenega belega kruha, ki smo ga prej natrli s strokom česna. Po kruhu potresemo nariban sir in gratiniramo v pečici približno 3 minute, da se sir raztopi in malo zapeče.

Za gratiniranje uporabimo skodelice in nepregornega materiala.

 
Pretaknjeni telečji oreh

Sestavine: 60 g mlečne čokolade, 600 g telečjega oreha, 120 g pancete, 2 dl šerija, 200 g jušne zelenjave, majaron, timijan, lovorov list, rožmarin, sol, beli poper

Telečji oreh pretaknemo s panceto, ga posolimo, popopramo, natremo z dišavnicami, zalijemo s šerijem in mariniramo nekaj ur. Meso vzamemo iz marinade, ga osušimo, opečemo na maščobi, dodamo jušno zelenjavo, prilijemo marinado in v pečici med stalnim prelivanjem in dolivanjem juhe pokrito dušimo do mehkega. Meso vzamemo iz kozice, na razrežemo in postavimo na toplo. Omaki dodamo čokolado, ko se ta razpusti, jo precedimo in podlijemo pod narezano meso.

    Can Stock Photo 

Ocvrti krompirjevi rogljički

Sestavine: 500 g krompirja, 50 g masla, 0,5 dl vode, 50 g mehke bele moke, 1 jajce, 40 g naribanega trdega sira, sol, poper

Krompir skuhamo v slani vodi, ga odcedimo, pretlačimo in še vročemu primešamo paljeno testo in naribani sir. Posolimo, popopramo in premešamo. Oblikujemo rogljičke. Ocvremo jih v vroči maščobi.

Paljeno testo naredimo takole: Vodo in maslo zavremo, zakuhamo moko in premešamo. Med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da masa odstopi od posode. Še topli masi primešamo jajce.

Prikuha iz belgijskega radiča (vitlofa)

Sestavine: 750 g vitlofa, 50 g masla, sol, poper, sladkor (po želji), 1 kiselkasto jabolko, 2–3 žlice vode

Glavice radiča očistimo, jih po dolgem prerežemo, izrežemo kocen, operemo in dobro odcedimo. V ponvi razpustimo maslo, na njem v 6 minutah z vseh strani opražimo radič, tako da malo porjavi, nato jo začinimo s soljo, poprom in sladkorjem (po želji). Olupimo 1 kiselkasto jabolko, ga narežemo na štiri dele, mu odstranimo peščišče, stresemo k radiču, premešamo in nekoliko podušimo. Prilijemo 2 do 3 žlice vode, posodo pokrijemo in dušimo 4 ali 5 minut, nato pa prilogo po okusu dodatno posolimo, popopramo in osladkamo.

Solata s prepraženimi orehi in roquefortom

Sestavine (za 4 osebe): 125 g razpolovljenih orehov, 1 žlica orehovega olja, sol, poper, 2 glavici mehke solate, 60 g roqueforta ali katerega drugega sira s plemenito plesnijo, omaka vinaigrette (3 žlice jabolčnega kisa, 2 žlički dijonske gorčice, sol, sveže zmlet poper, 6 žlic orehovega olja)

Pečico segrejemo na 250 stopinj. Orehe namočimo v orehovo olje, posolimo in popopramo. Razporedimo jih po pekaču in 5 minut pražimo v pečici. Ohladimo.

Solatne lističe narežemo na manjše dele, jih razdelimo na štiri krožnike. Iz naštetih sestavin naredimo omako vinaigrette. Zdrobimo sir, ga pomešamo z orehi na potresemo po solati. Prelijemo jo z omako vinaigrette in ponudimo.

Can Stock Photo

Vaniljeva krema z jabolki

Sestavine (na 1 osebo): 1 lepo jabolko, 1–2 žlici sladkorja, limonov sok, brusnična ali druga marmelada; za kremo: 1/2 l mleka, 4 jajca, 1 žlička moke, naribana limonova lupinica, sladkor po okusu, malo vaniljevega sladkorja

Jabolka olupimo, jim izdolbemo peščišče, jih namažemo z limonovim sokom in sladkorjem. Z zelo malo vode jih dušimo do mehkega, vendar tako, da ostanejo čvrsta. Mleko zmešamo z jajci, sladkorjem in moko ter dobro razžvrkljamo, nato pa stepamo nad soparo, da se krema zgosti. Jabolka zložimo v stekleno posodo, v vdolbinice, kjer je bilo peščišče, damo žličko marmelade in prelijemo s kremo. Sladico ponudimo ohlajeno.
 
 
 
 
Galerija slik