Martinova pojedina

11 novembra, 2021
0
0

Za martinovo sedemo k mizi, bogato obloženi z dobrotami jesenskega jedilnika. Jedi na ta praznik so tradicionalne, kakšno pa lahko tudi posodobimo, pripravimo nekoliko drugače.

Kostanji v slanini

Sestavine: 10 celih olupljenih kostanjev, 5 trakov slanine, 8 žlic majoneze, 2 žlici čilijeve omake ali kečapa

Trakove slanine prepolovimo in rahlo popečemo v ponvi. Vsak košček slanine ovijemo okoli kostanja in nabodemo na zobotrebec. Postavimo v pekač.

V manjši posodi zmešamo majonezo in čilijevo omako. Z omako prelijemo kostanj. Pečemo ga 10 do 15 minut v pečici, segreti na 180 stopinj.

Račje prsi z bučno-kolerabnim pirejem

Sestavine: 4 kosi račjih prsi, 1 žlica olja, 3 dl račje osnove, 50 g masla, 1 žlička marelične marmelade, 1 vejica pehtrana; za pire: 200 g rumene buče, 200 g kolerabe, 80 g masla, sol; za sok rdeče pese: 120 g sveže rdeče pese, 1 jajce, 1,5 dl olja, sol

Račje prsi posolimo in opečemo v kozici v 8 minutah. Večinoma jih pečemo na koži, da se dobro opečejo. Vzamemo jih iz kozice in postavimo na toplo. V kozico damo račjo osnovo, marmelado, maslo in pehtran ter kuhamo, da se omaka zgosti, nato jo precedimo.

Na koščke narezano bučo in kolerabo skuhamo v osoljeni vodi. Ko sta skuhani, ju pretlačimo, dodamo maslo in osolimo.

Kuhano rdečo peso zmešamo v mešalniku. Jajce dodamo v posodo, posolimo, in medtem ko mešamo z mešalnikom, dolivamo olje, da naredimo majonezo. Majonezo zmešamo z rdečo peso in postavimo v toplo vodno kopel, da se ogreje. Na krožnik naložimo pire, prilijemo omako, sok rdeče pese in priložimo narezane račje prsi.

Ajdovi mlinci

Sestavine: 300 g ajdove moke, 1 žlica olja, 2 jajci, sol, lovorov list, ščepec kumine, ocvirki ali čebula za zabelo

V posodo natresemo moko in naredimo vdolbinico. Vanjo ubijemo jajci in dodamo žlico olja, posolimo in ugnetemo testo. Kroglo testa razdelimo na več manjših delov, vsakega pregnetemo in razvaljamo za nožev rob debelo. Razvaljano testo damo na suho ponev z oblogo proti oprijemanju, ki naj bo zelo segreta. Razvaljano testo spečemo na obeh straneh.

Ko spečemo vse, natrgamo mlince v posodo. V drugi posodi zavremo vodo, ki ji dodamo lovorov list, ščepec kumine in sol. S to tekočino prelijemo mlince in jih pustimo stati 10 minut. Iz posode odlijemo odvečno vodo in zabelimo z ocvirki ali na olju prepraženo čebulo.

 Dušeno rdeče zelje

Sestavine: 1 kg rdečega zelja, sol, kis, kumina, 50 g olja, 1 žlica sladkorja, 2 žlici sesekljane čebule, 10 g moke, 1 kislo jabolko, košček cimeta, lovor

Zelje operemo, narežemo, osolimo, potresemo s kumino in pokapamo s kisom. V kozici segrejemo maščobo, v isto kozico damo ob strani sladkor, in ko zarumeni, zamešamo čebulo. Pražimo, da čebula postekleni, nato dodamo zelje in nastrgano jabolko, košček cimetove skorjice in lovorov list. Zelje dušimo na šibkem ognju in ga večkrat premešamo. Proti koncu ga potresemo z moko, prilijemo pol zajemalke vrele osoljene vode in še malo pokuhamo. Lahko dodamo še sladkor, kis ali vino.

Jabolka s sladko smetano

Sestavine (za 4 osebe): 4 večja, ne presladka jabolka, 20 g mandljev, 30 g orehovih jedrc, 1 velika žlica medu, sok polovice limone, ¼ poravnane žličke cimeta, 200 ml sladke smetane, vaniljeva aroma

Jabolka prerežemo tako, da jim odrežemo zgornji del, pokrovčke. Vsakemu jabolku izdolbemo sredico in pri tem pazimo, da ne preluknjamo dna. Mandlje in orehe grobo sesekljamo ter jih zmešamo z medom, limonovim sokom in cimetom. Z mešanico napolnimo izdolbena jabolka, jih pokrijemo s pokrovčki in jim z vilicami nekajkrat prebodemo lupino. Položimo jih na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo jih pri 180 stopinjah približno 20 minut. Stepemo sladko smetano, ji dodamo malo vaniljeve arome. Z njo nadevamo ohlajena, še mlačna jabolka in jih ponudimo.

Zamisli za martinovo najdete tudi v knjigi na:https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/martinov-praznik