Sočna hruškova potica

5 novembra, 2021
0
0

Gospa Marija Erjavec nam je zaupala recept za potico za katero uporabi nadev iz suhih hrušk.

Sestavine: za testo: 600 g moke, 30 g kvasa, 100 g sladkorja, 4 rumenjaki, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, malo ruma, sol, limonova lupinica; za nadev: 600 g suhih hrušk, kisla smetana (domača), 2 rumenjaka, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, sneg 4 beljakov

Naredimo testo: Najprej pripravimo kvasec. V manjši lonček odmerimo mlačno mleko, razpustimo sladkor, kvas in moko, ga postavimo na toplo, da vzhaja. V skledo odtehtamo moko, v kozico odmerimo mleko in segrejemo na 30 stopinj, dodamo sol, razpustimo maščobo, sladkor, jajce vse sestavine dobro zmešamo. Na sredini moke naredimo jamico in vanjo zlijemo mleko z dodatki in vzhajani kvas. Umesimo testo, ga potresemo z moko in v posodi pokrijemo s prtičkom, da vzhaja do dvojne količine.

Pripravimo nadev: Suhe hruške skuhamo, jih ohladimo in zmeljemo. Masi dodamo 2 rumenjaka, kislo smetano (boljša je iz domačega kuhanega mleka), naribano limonovo lupinico in vaniljev sladkor.

Iz beljakov stepemo trd sneg in ga rahlo umešamo v namaz. Vzhajano testo na pomokanem prtu razvaljamo za mezinec debelo. Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom. Potico v modelu večkrat prebodemo, da v testu ne bo luknjic, in jo postavimo na toplo, da vzhaja. Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem in pečemo 1 uro v srednje vroči ventilatorski pečici pri 200 stopinjah, po 10 minutah pa znižana na 180 stopinj. Potica ostane sočna in sveža tudi do 5 dni, če je prej ne pojemo.