Bikovi repi pod peko

5 avgusta, 2021
0
0

Vodilo avtorja knjige je »manj je več«, v receptih ni veliko sestavin, so pa te skrbno izbrane in najboljše kakovosti.

Potrebujemo (za 8 oseb): 5 bikovih repov, 15 mladih krompirjev, 4 korenčke, 5 srednje velikih čebul 5 strokov česna, sol in poper, svež timijan, olje, 3 dl suhega belega vina

Narezane goveje repe posolimo in popopramo ter pomešamo z oljem. Potresemo jih s svežim timijanom. Mladi krompir po dolžini prerežemo na polovici. Olupimo 5 strokov česna. Olupimo in nalistamo od 4 do 5 čebul. Ostrgamo korenček in ga razrežemo na večje kose.

V peko nalijemo olje in po njej razporedimo nalistano čebulo. Po vrhu razporedimo krompir in korenček ter olupljene cele stroke česna. Posolimo in popopramo, nato pa po vrhu razporedimo kose govejih repov. Sestavine zalijemo s skoraj pol litra vode ali juhe, če jo imamo. To pa zato, ker imajo goveji repi večji delež kosti in hrustanca in ne oddajo dovolj soka. Jaz pa želim, da se ta jed peče v več tekočine. Tudi čebule je pri tem receptu veliko, ker želimo veliko dobre čebulne omake.

Počasi pečemo dobri 2 uri, vmes kose mesa nekajkrat obrnemo, tiste pri vrhu pa potopimo v tekočino. Če je je premalo, jo prilijemo. Petnajst minut pred koncem peke prilijemo 3 dl belega suhega vina. Zaradi veliko kosti in čebule nastane fantastična omaka za s kruhom pomazat. Poleg se prileže kakšen dober cviček ali pa frankinja.

Veliko zanimivih, odličnih receptov boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/Kuhajmo-z-ognjem