Zelenjavne jedi iz pečice

29 julija, 2021
0
0

Pripravljajte jo čim večkrat in na čim bolj različne načine: v narastkih, pečeno v pečici ali pa na primer v polpetah. Morda pečica v vročih dneh ni naj bolj idealna za pripravo hrane, vendar pa so jedi, narejene v njej, navadno preproste in jih pripravimo hitro.

Krompirjev narastek s tunino

Sestavine: 800 g krompirja, 500 g svežih špinačnih listov, 250 g tunine v olju, 80 g ementalca, 120 g paradižnika, origano, 4 dl jogurta, 4 jajca, mleti suhi česen, sol, poper, maslo za pekač

Neolupljen krompir skuhamo, odcedimo in ohladimo. Olupimo in grobo naribamo, začinimo s soljo in poprom. Špinačne liste operemo in blanširamo v vreli slani vodi. Takoj jih odcedimo in premestimo v večjo količino ledeno mrzle vode.

Nepregorno posodo namažemo z maslom, prekrijemo dno s polovico naribanega krompirja in potresemo z odcejeno špinačo. Čez špinačo porazdelimo odcejeno razdrobljeno tunino, prekrijemo z drugo polovico krompirja, zalijemo z zmesjo jogurta, jajc, mletega suhega česna, soli in popra. Po vrhu razvrstimo rezine paradižnika. Narastek gratiniramo v vroči pečici na 200 stopinjah okoli 20 minut.

Pečena zelenjava iz pečice

Sestavine: 400 g bučk 400 g jajčevcev, 2–3 paprike, 2 rdeči čebuli, 1 velik paradižnik, 4–5 korenčkov, šopek mete, 1 dl oljčnega olja, 1 sveža pekoča paprika (po želji)

Jajčevce narežemo na majhne kocke, jih posolimo, damo v skodelo in zalijemo z vodo, tako da so prekriti. Bučke in paradižnik narežemo na majhne kocke, korenček na kolesca, čebulo na tanke kolobarje, papriko na rezance in malo pekoče paprike na kolesca.

Vse skupaj damo v skodelo in dodamo odcejene jajčevce. Temeljito premešamo, posolimo, popopramo in damo v pekač, premazan z oljem. Prelijemo s preostalim oljem in pečemo v pečici, segreti na 220 stopinj. Občasno premešamo in na koncu dodamo veliko pest nasekljanih metinih lističev.

Tako pripravljeno zelenjavo lahko ponudimo kot prilogo k najrazličnejšemu pečenemu mesu in ribam, lahko pa jo jemo tudi kot samostojno jed. Če vam je všeč, dodajte še krompir ali dva narezana na majhne kocke.

Bučne polpete s feto

Sestavine: 2 bučki, 100 g fete, 250 g fižola, 1 jajce, 1 strok česna, 1 majhna bela čebula, lupinica polovice biolimone, krušne drobtinice, sol, poper, bazilika, meta, kumina, deviško oljčno olje

Bučki odrežemo na obeh koncih in ju grobo naribamo. Naribane bučke posolimo in pustimo na cedilu pol ure. Potem jih ožamemo, da iztisnemo vso odvečno vodo. Drobno nasekljamo čebulo in česen, na hitro prepražimo ter dodamo naribanim bučkam v skledi. Dodamo še nadrobljeno feto in kumino v prahu ter poper, drobno sesekljano lupinico polovice limone, drobno narezano meto in baziliko, jajce, kuhan in grobo stlačen fižol. Dodamo nekaj žlic drobtin, temeljito premešamo z rokami, da dobimo enotno maso.

Oblikujemo v okrogle polpete in jih zlato rumeno ocvremo v vročem olju. Ocvrte odlagamo na papirnato brisačo, da se odcedi vsa odvečna maščoba. Ponudimo še tople s krompirjevim pirejem in veliko skledo zelene solate.

Polpete z manj maščobe lahko pripravite v pečici. Obložite jo s papirjem za peko. Polpete razvrstite po papirju, jih poškropite z oljčnim oljem in pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 20 minut, da postanejo zlato rjave. Na polovici peke jih obrnite.