Bučni zavitek z makom

15 aprila, 2021
0
0

Tole je recept za bučno-makov zavitek iz nove knjige Mojce Koman Buče in bučne jedi. Pri njem ne smemo skopariti z začimbami, limona pa mu čudovito zaokroži okus. 

Sestavine za testo: 250 g moke, pol žličke soli, 2 žlici olja, približno 1,5 dl tople vode; sestavine za nadev: 1 kg svežega bučnega mesa katere koli zimske buče, 100–150 g mletega maka, 3 žlice sladkorja, mleti cimet in klinčki, limonova lupinica in sok polovice večje biolimone, ostra moka, malo olja in 3 žlice kisle smetane za premaz

Iz navedenih sestavin zgnetemo vlečeno testo, da je svetleče in res prožno. V posodi ga prelijemo z oljem in pustimo počivati vsaj 1 uro. Medtem pripravimo nadev, in sicer bučno meso grobo naribamo, rahlo posolimo in v posodi pustimo stati 10 minut. V tem času iz buče izteče nekaj vode. Nato bučno meso v posodi dobro ožamemo, pomešamo z makom, sladkorjem, limonovim sokom in začimbami.

Večjo delovno površino ali mizo pogrnemo s prtom in potresemo z ostro moko. Testo položimo na sredino prta in razvaljamo, do koder gre. Premažemo z oljem, nato ga z rokami razvlečemo.

Pečico vključimo na 200 stopinj, pekač pa obložimo s papirjem za peko. Na spodnjo tretjino razvlečenega testa razporedimo nadev, preostalo testo pa sem in tja še pokapamo z oljem. Testo na strani z nadevom s prsti zavihamo, nato prt privzdignemo in pustimo, da se zavitek

sam zvije v svitek. Previdno ga položimo na pripravljen pekač in na tanko premažemo z oljem ali maslom.

Pekač postavimo v segreto pečico za približno pol ure. Zadnjih 10 minut pred koncem zavitek še bogato premažemo s kislo smetano in spečemo do konca, da lepo porjavi.

Opomba: Količina maka je odvisna od tega, kako sočna je buča. Ne pozabite na limonov sok in kislo smetano na koncu peke, sicer zavitku manjka kisla nota arome.

Koristen nasvet: Ne pozabite na limonov sok in kislo smetano na koncu peke, sicer zavitku manjka kisla nota arome.

Različica: Namesto maka uporabimo skuto in dodamo drobno jajce, namesto vlečenega pa izberemo listnato testo. Zavitek bo odličnega okusa, le pečemo ga nekaj minut dlje.

Več receptov najdete v knjigi: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/buce-bucne-jedi