Solate z grenčinami – hrana za dobro počutje

28 januarja, 2021
0
0

Sestavine v teh solatah so natanko za zimski čas ali natačneje za čas pred pomladjo, ko je dobrodošlo, da razbremenimo telo in očistimo jetra, poleh tega pa izgubimo kakšen kilogram. Endivija in brstični ohrovt sodita namreč med zelenjavo z grenčinami, ki čisti jetra in pospešuje presnovo. Kajti pomlad se nezadržno napoveduje.

Brstični ohrovt z limonovim prelivom in mandlji

Sestavine: za preliv: 1 žlica drobno nasekljane šalotke, 2 žlici dijonske gorčice, 1/4 skodelice sveže iztisnjenega limonovega soka, 1 1/2 čajne žličke nastrgane lupine biolimone, 2 žlički medu, 1/4 skodelice oljčnega olja, sol, poper; za solato: 4 skodelice drobno narezanega listnatega ohrovta, 4 skodelice na četrtine narezanega brstičnega ohrovta, 1/2 skodelice popraženih mandljevih lističev, 1/2 skodelice naribanega parmezana
Najprej naredimo preliv: V majhni skledi zmešamo nasekljano šalotko, gorčico, limonov sok, limonino lupinico in med. Med nenehnim mešanjem dolivamo oljčno olje, dokler se ne zgosti. Preliv začinimo s soljo in poprom po okusu.

Kislost in sladkost solate lahko prilagodite svojemu okusu: lahko dodate več ali manj limonovega soka in medu, kot vam je pač bolj všeč.

Sestavimo solato: V veliko skledo stresemo na drobno narezan ohrovt, koščke brstičnega ohrovta in popražene mandlje. Dodamo toliko preliva, kot želimo, premešamo, da se okusi povežejo in prepojijo, nato solato potresemo s parmezanom. Postrežemo takoj.

Endivija z orehi

Potrebujemo: 1 glavo endivije, 50 g šalotke, 1 čebulo, 1 rdečo papriko; za preliv: 1 žlico gorčice, 0,5 dl sončničnega olja, 0,5 dl razredčenega kisa, šopek sesekljanega drobnjaka, poper, sol, 100 g orehov

Solato očistimo, otrebimo, liste operemo pod tekočo vodo. Osušene liste endivije na drobno narežemo in jih damo v večjo skledo. Šalotko in čebulo olupimo, papriko operemo in vse skupaj na drobno narežemo. Gorčico, olje, kis, sol in poper dobro premešamo in dodamo sesekljan drobnjak. Preliv prelijemo po solati in rahlo premešamo. Solato damo v solatne skodelice in jo potresemo z orehovimi jedrci.