Tortice z vaniljevo kremo, karanelo in čokolado

22 decembra, 2020
0
0

Drobne tortice, ki jih napečemo za praznike, so posebna vrsta slaščic: ne piškoti ne torte, pač pa grižljaji. Vzamemo si eno ali dve in so mikavne, ker jih lahko preskušamo različne okuse. Avtorica recepta za čokoladne tortice z vaniljevo kremo je slaščičarska mojstrica Alenka Kodele.

Čokoladne tortice z vaniljevo kremo

Sestavine za biskvit: 12 beljakov, 96 g sladkorja, 72 g čokolade v prahu, 72 g mletih orehov, 48 g ostre moke

Beljake in sladkor stepemo v sneg, rahlo primešamo še vse ostale sestavine. Maso tanko namažemo v tri plasti velikosti 20 krat 30 cm na papir za peko in pečemo 15 minut pri 190 stopinjah.

Za vaniljevo kremo: 400 ml mleka, 160 g sladkorja, 48 g praška vaniljevega pudinga, 2 rumenjaka, ½ stroka vanilje, 150 ml sladke smetane

Mleko z vaniljevim strokom zavremo in pustimo stati nekaj minut. Sladkor zmešamo z rumenjakoma, primešamo prašek za puding in prilijemo precejeno vrelo mleko. Vse skupaj kuhamo, da vre 3 minute. Nato kremo odstavimo, jo pokrijemo s folijo in ohladimo. Ohlajeno gladko razmešam in ji primešamo stepeno sladko smetano.

Prvo plast biskvita namažemo s kremo, pokrijemo z drugo plastjo, spet namažemo in prekrijemo s tretjo plastjo biskvita. Povrhu tanko premažemo s kremo n damo v hladilnik, da se krema strdi.

Čokoladna glazura: 75 g mlečne čokolade, 76 g jedilne čokolade, 50 g rastlinske masti

Najprej raztopimo rastlinsko mast, jo vlijemo na stopljeno čokolado, premešamo in ohladimo. Potem rezino prelijemo s čokoladno glazuro, počakamo, da se strdi, in narežemo na koščke, velike približno 3 krat 3 cm. Vsak košček posebej okrasimo.

Karamelne kocke

Sestavine: za testo: 5 rumenjakov, 80 g sladkorja, 30 g kakava, 2 žlici mleka ali vode, 80 g orehov, 5 beljakov, 30 g drobtin, maščoba in moka za pekač; za karamelno kremo: 100 g sladkorja, 1 dl vode, 2 dl mleka, 4 rumenjaki, 40 g moke, 200 g masla

Sladkor in rumenjake penasto razmešamo, dodamo presejan kakav, vodo ali mleko, drobtine, zmlete orehe in trd sneg iz beljakov. Zmes stresemo ne preveč na debelo na pekač, prekrit s papirjem za peko in spečemo v pečici pri srednji temperaturi. Ohlajeno prerežemo, namažemo s karamelno kremo, narežemo na kocke, ki jih še obrizgamo z isto kremo, lahko pa še okrasimo s kandiranim sadjem, orehi ipd.

Kremo naredimo takole: Sladkor zarumenimo in ga najprej zalijemo z vodo, prevremo, dodamo mrzlo mleko, rumenjake in presejano moko. Zmes stepamo nad paro, da se zgosti, nato jo ohladimo. Posebej razmešamo maslo in počasi dodajamo pripravljeno ohlajeno kremo.

Bajadera

Sestavine: 400 g sladkorja, 2 dl vode, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 150 g letih orehov, 200 g mletih albertovih piškotov, 150 g masla, 50 g jedilne čokolade

Vodo, navadni in vaniljev sladkor zavremo in kuhamo 3 minute. Odstavimo, dodamo maslo in mešamo, da se raztopi. Na koncu dodamo še mlete orehe in piškotne drobtinice ter dobro premešamo. Maso razdelimo na dva dela in v enega vmešamo stopljeno čokolado.

V model najprej razporedimo svetlo maso, jo lepo poravnamo in po vrhu razporedimo temno maso ter jo tudi je lepo poravnamo. Pripravimo še preliv.

Čokoladni preliv: 100 g čokolade, 50 g masla

Čokolado raztopimo in prilijemo stopljeno maslo, vse skupaj dobro premešamo in premažemo po rezini. Za nekaj časa damo v hladilnik, da se strdi, potem poljubno narežemo.