Čas izdatnejše hrane: recepti za jedi s svinjino

21 decembra, 2020
0
0

Morda vam bo prišel prav kateri od naslednjih receptov za jedi, pri katerih uporabimo svinjino: na primer za to, da skuhamo iz nje kislo juho, spečemo zarebrnice ali pa pripravimo klasiko v sodobni preobleki, kuhano svinjino s kislim zeljem, smetano in orehi.

Kisla juha

Sestavine (za 4 osebe): 400 g mesa (svinjsko pleče), 3 tanjši korenčki, ¼ manjše zelene, manjša korenina peteršilja, ščep timijana, ščep majarona, ščep šetraja, 1 večja čebula, 1 žlica nasekljanega česna, nasekljan peteršilj, 1 večja žlica bele moke, 1 žlica paprike v prahu, olje, sol, poper, 0,3 dl vinskega kisa

Meso narežemo na manjše kocke. Olupljen korenček narežemo na kolesca, zeleno pa na manjše kocke, ravno tako peteršiljevo korenino. V kozico nalijemo 2 l vode ali fonda, dodamo zelenjavo in začimbe ter postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, dodamo meso in počasi kuhamo do mehkega. Posolimo po okusu in popopramo. Na ponvico dodamo malo olja, sesekljano čebulo in moko. Počasi ob nenehnem mešanju pražimo, da rahlo porumeni, dodamo papriko in česen, da zadišita, in vse skupaj dodamo juhi. Z  metlico dobro premešamo, da se ne sprime v kepice. Če je oboje vroče, se prežganje lepo razpusti. Prilijemo kis in juho počasi kuhamo še najmanj 20 minut, da se moka dobro razkuha. Po potrebi dosolimo, dodamo sesekljan peteršilj in ponudimo.

V juho lahko dodate na kocke narezan krompir ali vodne žličnike.

Zarebrnice iz pečice

Sestavine: 5 večjih zarebrnic (približno kilogram), 1 rdeča čebula,  5 strokov česna, 3–4 žličke moke, 1 goveja jušna kocka, 1 dl belega vina, sol, poper, lovorovi listi; in še: moka za paniranje, olje

Zarebrnicam odstranimo kosti, jih operemo, posušimo z brisačo, potolčemo, da jih nekoliko stanjšamo, posolimo in popopramo. Nato jih povaljamo v moki in popečemo na olju v ponvi, da dobijo lepo rumeno barvo. Ko so ocvrte, jih preložimo v nepregorno posodo, poškropimo z oljem in nanje položimo nekaj lovorovih listov.
Na  olju, na katerem smo ocvrli zarebrnice, prepražimo sesekljano čebulo, nato dodamo na drobno sesekljan česen in 3 do 4 žličke moke. V pol litra vrele vode razpustimo nadrobljeno jušno kocko ter s tem prelijemo, čebulo, česen in moko v ponvi. Še malo premešamo, da se zgosti, in še malo dosolimo, če je potrebno.
S to omako prelijemo zarebrnice, da jih povsem prekrije, in jih poškropimo z vinom. Nepregorno posodo pokrijemo s pokrovom ali prekrijemo z alufolijo. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, 45 minut. Potem posodo odkrijemo in pečemo še 10 minut. Poleg ponudimo krompirjev pire, testenine, riž in solato.

Če vam ugajajo ostre začimbe, lahko dodate v preliv žličko sladke in žličko ostre mlete paprike.

Kuhana svinjina s kislim zeljem, smetano in orehi

Sestavine: 600 g svinjskega plečeta (zgornji del, lopatica), 400 g kislega zelja, sol, poprova zrna, lovorov list, mleta kumina, 150 g kisle smetane, 50 g bele moke, 100 g orehovih jedrc

V kozico damo kislo zelje, dolijemo vodo, posolimo in dodamo začimbe. Na zelje položimo meso in vse skupaj kuhamo v pokriti posodi na zelo šibkem ognju dve uri. Pazimo, da bo med kuhanjem vedno dovolj vode. Po dveh urah vzamemo meso iz posode in ga postavimo na toplo.

Kislo smetano in moko zmešamo ter dodamo kislemu zelju. Kuhamo 15 minut, da se zgosti. Nato dodamo še orehe. Na krožnik naložimo kislo zelje. Meso narežemo na rezine in jih položimo h kislemu zelju.

Več receptov najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/meso