Ideji za kosilo iz domačih zalog

21 oktobra, 2020
0
0

V hladnih dneh je na našem jedilniku več izdatnih mesnih ali zelenjavnih jedi. Spretne gospodinje znajo iz sestavin, ki so že v domači shrambi, hladilniku ali skrinji, pričarati najrazličnejše jedi. V tem času so to jedi z bučami, kostanjem, pa seveda mesne jedi in enolončnice. Izbrali smo vam dva recepta za pomoč pri kuhanju.

Prvi je recept za rižoto, ki je odlična jed krepkega okusa, pika na i na njej je popečen česen z žajbljem. Drugi pa so slastni, nekoliko pozabljeni goveji zvitki, ki jih napolnimo s slanino in kumarico ali pa s šunko in sirom.

Goveji zvitki

Sestavine: 4 goveji zrezki (stegno, po 200 g), gorčica, sol, poper, sladka rdeča paprika, 1 kisla kumarica, 60 g mesnate slanine, 2 žlici svinjske masti, šopek jušne zelenjave, 125 ml (1/8 l) rdečega vina ali 1/8 l goveje juhe, 1–2 žlici kisle smetane, sol, poper, sladka paprika, vinjak

Goveje zrezke narahlo potolčemo, premažemo z gorčico, posolimo, popopramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Kislo kumarico po dolgem razpolovimo in narežemo na trakove, tudi slanino narežemo na trakove. Trakove slanine položimo na vsak zrezek in po njem narezane kumarice. Zrezke zvijemo z ožje strani in spnemo z zobotrebci ali povežemo s sukancem.

V ponvi segrejemo mast, v njej zvitke z vseh strani dobro opečemo, prilijemo malo vroče vode in zvitke dušimo približno 30 minut.

Očistimo, operemo in drobno narežemo šopek jušne zelenjave. Dodamo ga zvitkom in dušimo skupaj z njimi. Zvitke dušimo približno uro, od časa do časa jih obrnemo, tekočino, ki izpari, pa postopoma nadomeščamo z rdečim vinom ali govejo juho.

Pečenim zvitkom odstranimo zobotrebec ali sukanec, omako in zelenjavo pretlačimo skozi sito, primešamo kislo smetano in enkrat zavremo. Omako začinimo s soljo, poprom, sladko papriko in vinjakom. Zraven ponudimo testenine, mešano solato ali zelenjavno prikuho.

V nadev lahko damo tudi kaj drugega, na primer šunko in sir. Zrezke posolimo, popopramo, položimo nanje rezine šunke in sira. Zvijemo in spnemo z zobotrebci. Rulade lahko tudi narežemo.

Rižota z bučo, šunko, pečenim česnom in žajbljem

Sestavine: 200 g šunke, 320 g riža za rižoto, velika glavica česna, 2 skodelici bučnega pireja iz pečene buče, 1,5–1,75 l zelenjavne jušne osnove, 50 g bučnih semen, bučno olje, 6 listov žajblja, sol, žlica masla

Šunko narežemo na kocke in prihranimo. Česen stremo ali narežemo na rezine. Jušno osnovo zavremo. Bučna semena stresemo v ponev in pristavimo. Nežno jih pražimo približno 3 minute, da se ogrejejo in lepo zadišijo. Takrat jih odstavimo, prelijemo s tremi žlicami bučnega olja, premešamo, nato preložimo na krožnik.

Nato v ponvi raztopimo maslo, dodamo česen, žajbljeve liste in vse skupaj na hitro popečemo oziroma ocvremo – le toliko, da česen zadiši. Preložimo na krožnik in prihranimo.

V ponev damo riž, šunko, počakamo minuto, da se riž ogreje, nato ga prelijemo s prvo zajemalko vroče osnove. Postopno med mešanjem dodajamo jušno osnovo in po žlicah bučni pire.

Ko je riž že skoraj povsem mehak, rižoto odstavimo, vmešamo praženi česen in žajbelj, po želji prelijemo z bučnim oljem in semeni in takoj ponudimo s fižolovo solato.

Nasvet: Če bi naenkrat vmešali ves hladni bučni pire, bi se riž preveč ohladil. Zato dodajamo pire postopno, po žlicah.

Več idej za rižote in druge jedi z rižem najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/jedi-z-rizem