Ko zadišijo pečena jabolka

12 oktobra, 2020
0
0

Lahko jih napolnimo s slivovo ali ribezovo marmelado, oreščki, dodamo cimet in med in kosmiče. K pečenim jabolkom lahko ponudimo še žličko stepene smetane ali kroglico vaniljevega sladoleda.

Pečena jabolka

Za pečena jabolka potrebujemo: 4 jabolka, ½ dl vode, malo masla, 2 nageljnovi žbici, med, mlete orehe in nekaj polovic orehovih jedrc za okras.

Jabolka umijemo in jim odstranimo pečke. Eno ob drugo položimo v kozico. Prilijemo vodo in dodamo malo masla (manjši košček za vsako jabolko). V kozico damo še dve nageljnovi žbici. Kozico pokrijemo in jabolka v njej pečemo tako dolgo, da se zmehčajo. Ponudimo jih na krožniku, prelite z malo meda ter potresene z mletimi in celimi orehi.

Recept za pečena jabolka, narejena iz sestavin, ki jih imamo navadno že v domači shrambi, je izbran iz knjige Podeželske sladice (Založba Kmečki glas).
Polnjena jabolka s pinjolami in rozinami

Polnjena jabolka s pinjolami in rozinami

Potrebujemo: 4 jabolka, 25 pinjol, 25 rozin, 1 biolimono, 1 pomarančo, maslo, mleti cimet po okusu, krušne drobtinice, sladkor po okusu, 2 kozarca belega vina

Jabolka prečno prerežemo, potem pa jih v notranjosti izdolbemo. Naredimo nadev: zmešamo pinjole, rozine, sladkor, krušne drobtinice, mleti cimet, stopljeno maslo, belo vino, pomarančni sok, naribano limonino lupinico in sok.

Jabolčne skodelice napolnimo z nadevom, jih pokrijemo in napolnimo z nadevom do vrha. Pekač pokrijemo s papirjem za peko, zložimo nanje jabolka in jih pečemo pol ure v pečici, segreti na 110 stopinj. Ponudimo jih takoj.

Jabolka z orehi in ovsenimi kosmiči

Potrebujemo: 4 jabolka, 1/2 limone, 4 žlice zmehčanega masla, ¾ skodelice ovsenih kosmičev s suhim sadjem, 2 žlici rjavega sladkorja, ¼ skodelice nasekljanih orehov, vaniljev sladoled

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Jabolka umijemo, jim odrežemo vrhove in izdolbemo peščišče. Robove jabolk premažemo z limonovim sokom. V skodelici zmešamo maslo, kosmiče, sladkor in orehe. Napolnimo jabolka. Damo jih v pečico in pečemo 20 minut ali dokler se ne zmehčajo.

Več receptov za domače sladice najdete v knjigi: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/podezelske-sladice