Klasika drugače: ajdova pica

25 septembra, 2020
0
0

Od 19. stoletja do danes je dobila pica vztrajne ljubitelje po vsem svetu. Med njimi je tudi združenje Associazione vera pizza napoletana, ki si prizadeva za ohranjanje standardov pri pripravi pice, kot je na primer, da sme biti testo samo iz moke, olja, kvasa, soli in vode in da je lahko premer pice največ 30 centimetrov.

Toda domišljijo pri pripravljanju jedi je težko omejevati, zato najdemo danes veliko različic prvotnega recepta. Med njimi tudi recept za pico iz ajdovega testa, pripravljenega iz navadne ali tatarske ajdove moke.

Sestavine za navadno ajdovo testo: 250 g navadne ajdove moke (poparimo s 350 ml vrele vode ali mleka), 250 g pšenične polbele moke tip 850, 10 g kvasa, 8 g soli, 5 g sladkorja, 2 žlici oljčnega olja, 50 ml mleka

Ajdovo moko prelijemo z vrelo vodo, maso pustimo, da se ohladi. Ohlajeni masi dodamo kvas, sol in sladkor ter z mlekom zamesimo gladko testo. Proti koncu dodamo še žlico olja.

Testo premažemo z oljem in pustimo vzhajati 20 minut. V hladilniku lahko pustimo pokrito počivati več ure. Pred peko ga razvlečemo in razvaljamo, obložimo in pečemo pri višji temperaturi (200–250 stopinj) od 8 do 15 minut.

Za dodatke na pici uporabimo paradižnikove pelate, svež paradižnik, različne vrste sira, raznobarvno svežo papriko, čebulo, rukvico, origano, po želji pa tudi pršut ali panceto.

Sestavine za testo iz tatarske ajde: 250 g tatarske ajdove moke, 250 g pšenične polbele moke tip 850, 10 g kvasa, 8 g soli, 5 g sladkorja, 2 žlici oljčnega olja, 350 ml mleka

Tatarski ajdovi moki dodamo kvas, sol, sladkor in z mlekom zamesimo gladko testo. Proti koncu mesenja dodamo še 1 žlico olja.

Testo premažemo z oljem in pustimo vzhajati 20 minut. V hladilniku lahko pustimo pokrito več ure.

Pred peko ga razvlečemo in razvaljamo, obložimo in spečemo pri višji temperaturi (200–250 stopinj) od 8 do 15 minut.

Ker je tatarsko ajdovo testo zelenkasto, uporabimo tudi barvno podobne dodatke, na primer različne vrste sira, svežo papriko, por, čebulo, rukvico, origano, po želji pa še mnoge druge dodatke.

 

Več receptov najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/ajda-buckwheat