Skutni štruklji s pehtranom in medom

29 junija, 2020
0
0

Recept za štruklje je izbran iz odlične knjige Saše drobnič Škrjanec Jedi iz sklede. V njej boste našli recepte za jedi, razvrščene po letnih časih.

Sestavine: 1 zavitek vlečenega testa; za nadev: 500 g sirarske ali albuminske skute (sladke), 1 velik šop svežega pehtrana, 2 jajci, 50 g masla, 150 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 vaniljev strok, 100 g cvetličnega medu

Pehtranove vejice osmukamo in listke na drobno sesekljamo.

Beljake ločimo od rumenjakov. Rumenjakom in maslu postopoma dodajamo sladkor in z električnim ročnim mešalnikom vse sestavine penasto umešamo. Dodamo skuto in nasekljan pehtran.

Beljakom dodamo vaniljev sladkor in iz vaniljevega stroka postrgana semena ter stepemo v čvrst sneg. Sneg dodamo skuti in sestavine med seboj narahlo premešamo.

Na delovni površini razvijemo ali razvaljamo vlečeno testo in ga premažemo s skutno-pehtranovim nadevom. Zvijemo ga v štrukelj in ga zavijemo v krpo. Oba konca krpe dobro zvežemo z vrvico, da se med kuhanjem štrukelj ne razleze. Kuhamo ga v veliki kozici v sladkanem kropu, ki smo mu dodali tudi vaniljev strok, iz katerega smo postrgali semena.

Štrukelj kuhamo približno 40 minut. Kuhanega takoj odvijemo iz krpe, narežemo na 2 cm široke rezine in prelijemo z žlico cvetličnega medu in vodo, v kateri se je kuhal. Štruklje lahko zabelimo s krušnimi drobtinicami, praženimi na maslu.

Več receptov za jedi po letnih časih najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/jedi-iz-sklede