Odlične zelene rižote

10 junija, 2020
0
0

Na vrtu je že krepko pognala blitva, raste in se bohoti aromatična meta, kmalu bomo iz strokov izluščili tudi prvi mladi grah. Vse to so dodatki za slastne rižote, na primer za rižoto iz blitve s smetanastim okusom in dišečim muškatnim oreščkom, ali pa tako z grahom in svežo dišečo meto.

Rižota z grahom in meto

Sestavine: 320 g riža za rižoto, večja bela čebula, krepak šop metinih lističev, 400 g oluščenega mladega graha, 2 žlici masla, 1 dl belega vina, 1,5– 1,75 l piščančje jušne osnove, sol, 50–100 g parmezana

Jušno osnovo zavremo, parmezan naribamo, čebulo na drobno narežemo.

V vrelo osnovo stresemo mladi grah in pokrito kuhamo 5 minut. Nato polovico graha in približno 0,5 l osnove zlijemo v mešalnik za smutije, dodamo lističe mete in vse skupaj pretlačimo v kremno juhico.

V globoko ponev damo prvo žlico masla in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo riž, dobro premešamo in počakamo minuto, da vsa riževa zrna objame toplota. Prilijemo vino, premešamo in počakamo, da tekočina izpari. Nato prilijemo prvo zajemalko jušne osnove in to ponavljamo, da porabimo skoraj vso osnovo. Vsakič naj vsa tekočina izpari, preden prilijemo novo zajemalko juhe. Po potrebi solimo.

Proti koncu prilijemo grahovo juhico in prav pri koncu še preostali grah iz osnove. Krepko premešamo, dodamo preostalo žlico masla, vmešamo še parmezan in odstavimo. Ponudimo takoj.

Meto lahko nadomestite s pehtranom in brizgom limonovega soka.

Rižota z blitvo, smetano in muškatnim oreščkom

Sestavine: 320 g riža za rižoto, 1 žlica olja, 1 dl belega vina, 1,5–1,75 l piščančje jušne osnove, 2 dl sladke smetane, muškatni orešček, sol, 200 g parmezana, 400 g blitve

Blitvo operemo, grobo narežemo in prihranimo. Parmezan grobo naribamo, jušno osnovo zavremo. V globoko ponev damo olje, vanjo stresemo riž in pristavimo. Po minuti, ko se je riž že dobro ogrel, prilijemo vino, počakamo, da voda izpari, in prilijemo prvo zajemalko vroče jušne osnove. Krepko premešamo in počakamo, da voda izpari. Po enakem postopku prilivamo še druge zajemalke jušne osnove, dokler ne porabimo skoraj vse osnove.

Zdaj med riž vmešamo sladko smetano, ga radodarno odišavimo z muškatnim oreščkom, dodamo še blitvo in kuhamo rižoto dalje. Ko večina vode izpari, prilijemo preostanek osnove. Nazadnje primešamo parmezan, odstavimo in po minuti ponudimo.

Posode, v kateri kuhamo rižoto, med kuhanjem praviloma ne pokrivamo s pokrovko, saj bi se pri tem izgubila privlačna zelena barva blitve.

Recepte za najraznovrstnejše rižote najdete na:

https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/jedi-z-rizem