Doma narejen bezgov sok in sirup

7 maja, 2020
0
0

Sezona shrankov se začenja, zamrzovalna omara in shramba sta prečiščeni in pospravljeni, vanju lahko začnemo spravljati nove shranke. Eden prvih shrankov, ki jih bomo postavili na police shrambe, so steklenice s sirupom iz dišečega bezgovega cvetja.

Pri pripravi obojega, soka in sirupa, je vedno zelo pomembno, da so sestavine sveže. Zato naberemo bezgovo cvetje, tik preden ga bomo uporabili, na sončen dan, ko bodo cvetni kobuli popolnoma odprti. Izbiramo čiste cvetove, brez mrčesa.

Bezgov sok z meto

Sestavine: 40 večjih bezgovih cvetov, 5 pesti svežih metinih lističev (količino prilagodimo po okusu), 3 l vode, 3 kg sladkorja, 30 g citronske kisline

Bezgovo cvetje in sveže metine lističe umijemo. V velikem loncu zmešamo vodo in sladkor, postavimo na štedilnik in kuhamo nekaj minut, vse dokler se sladkor ne raztopi. Nekoliko ohladimo, potem primešamo citronsko kislino, dodamo bezgovo cvetje in lističe mete. V posodi pustimo štiriindvajset ur. Po tem času precedimo bezeg in meto skozi drobno tkano gazo. Sok nalijemo v čiste, sterilizirane steklenice in jih takoj zapremo. Bezgov sok hranimo v hladilniku, da se ne bo pokvaril. Dobro se ujame z okusom limone in limete.

Pixabay

Pixabay

Sirup iz bezgovega cvetja

Tale preprosti recept za gostejši sirup je iz knjige zeliščarke Mirjam Grilc Zelišča z gore. V kozarec za vlaganje natlačimo bezgovo cvetje (nabrano v soncu), kolikor je mogoče veliko, in zalijemo z vodo. Zapremo in pustimo stati čez noč. Naslednji dan skozi gazo filtriramo in na liter dobljene tekočine dodamo kilogram in pol sladkorja ter 20 g citronske kisline. Pomešamo, zapremo kozarec in postavimo na sonce za približno štiri dni. Večkrat pomešamo, in ko se sladkor dokončno raztopi, nalijemo v steklenice.

Nabiranje in sušenje

·         Bezgovo cvetje nabiramo vedno sončnem vremenu, v jutranjih urah in tja do poldneva, ko je v njem največ arom in učinkovin.

·         Nabirat se odpravimo s košaro, da ga lahko lepo polagamo vanjo. V vrečki bi se namreč pomečkalo.

·         Pred sušenjem cvetju odstrižemo dolge peclje in ga očistimo. Pazimo, da na nabranem bezgu ni mrčesa.

·         Bezeg sušimo v zračnem, senčnem in suhem prostoru.

·         Posušeno cvetje spravimo v papirnato vrečko. Nanjo napišemo datum in vrsto shranka.

Avtorica knjige Zelišča z gore Mirjam Grilc se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt. Vsebina knjige je zasnovana kot nekakšno potepanje po naravi in delo v domačem zeliščnem vrtu skozi letne čase. Več na:

https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/zelisca-z-gore

PRELISTAJ KNJIGO: