Mošnjički z jabolki, orehi in skuto

30 aprila, 2020
0
0

Osnovne sestavine za vlečeno testo so samo tri: potrebujemo le moko, sol in maščobo. Navadno uporabimo mehko moko tip 500,  ki vsebuje največ lepka, pomembnega za to, da se testo lepše razvleče. Testu lahko dodamo nekaj kapljic kisa, tako bo postalo prožnejše, svetuje slaščičarka v svoji knjigi Slaščice Alenke Kodele, ki je prava enciklopedija peke.

Vse sestavine gnetemo nekaj minut, da dobimo gladko, svetleče se, mehko in prožno testo. Oblikujemo ga v hlebček, premažemo z oljem, prekrijemo s folijo za ohranjanje svežine in shranimo za pol ure, lahko pa tudi več v hladilnik.

Preden ga razvlečemo, je dobro, da ga za nekaj minut pustimo na sobni temperaturi, da se nekoliko ogreje. Zmeraj ga razvlečemo na dobro pomokanem prtu –  ker je zelo tenko, bi se na pult prilepilo in raztrgalo.

OSNOVNI RECEPT ZA VLEČENO TESTO:

Sestavine: 250 g moke, 2 žlici olja, 1,5 dl mlačne vode, pol žličke soli

Sol raztopimo v vodi. Moko presejemo v posodo, v sredino naredimo jamico ter zlijemo vanjo olje in slano vodo. Tekočino premešamo z moko, potem pa gnetemo nekaj minut, da postane testo gladko, svetleče se in prožno. Oblikujemo ga v hlebček. Položimo ga v naoljeno posodo in dobro premažemo z oljem. Pokrijemo ga s folijo za ohranjanje svežine in pustimo počivati pri sobni temperaturi ali pa ga shranimo v hladilnik.

Delovno površino prekrijemo z bombažnim prtom in ga dobro pomokamo. Na prt damo hlebček testa in ga razvlečemo. To naredimo tako, da damo obe roki pod testo in s hrbtno stranjo rok nežno in počasi vlečemo od sredine proti robu.

Vlečeno testo mora biti praviloma tanko in čim bolj prosojno, za mošnjičke pa je primernejše nekoliko debelejše, zato da se ne bo trgalo in bi nadev uhajal skozenj.

Kaj potrebujemo za mošnjičke z jabolki, orehi in skuto: 300 g vlečenega testa; za nadev: 3 velika jabolka, 50 g mletih orehov, 100 g nepretlačene skute, 50 g rjavega sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, malo nastrgane limonove lupinice, malo cimeta, 50 g masla; za premaz: 1 jajce, 1 žlica vode; mleti sladkor za posip

Jabolka dobro umijemo, jim odstranimo pečke in jih narežemo na majhne kocke. V ponev damo maslo, ga razpustimo, dodamo sladkor, malo prepražimo, potem pa dodamo jabolčne kocke in pražimo dobrih 5 minut. Pražena jabolka ohladimo, dodamo orehe, vaniljev sladkor, cimet, limonovo lupinico in temeljito premešamo. Skuto damo v prtič, iztisnemo tekočino, jo razdrobimo v grudice in umešamo v nadev.

Na pomokanem prtu razvlečemo ne povsem tanko testo, da se ne bo trgalo. Jajce in vodo dobro premešamo. Razvlečeno testo razrežemo na kvadrate velikosti 15 x 15 cm. Na sredino vsakega položimo 1 žlico nadeva, testo okoli nadeva v krogu namažemo s stepenim jajcem in zavijemo v mošnjiček. Pripravljene mošnjičke polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko, premažemo s stepnim jajcem in pečemo 15 do 20 minut v pečici, segreti na 175 stopinj. Pečene mošnjičke nekoliko ohladimo in potresemo z mletim sladkorjem.

Več receptov z natančno opisanimi postopki za izdelavo testa in slaščic, dopolnjeni s fotografijami, najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/sladice-alenke-kodele