Majaronovi žlikrofi s klobaso

28 februarja, 2020
0
0

Za majaronove žlikrofe s klobaso potrebujemo: 300 g zeliščnega testa z majaronom

za nadev: 300 g krompirja, 100 g gomolja zelene sol, poper, 100 g masla, ½ žličke suhega majarona

Krompir in gomolj zelene olupimo, ju narežemo na manjše kose in skuhamo v slani vodi do mehkega. Vodo odcedimo, dodamo maslo in dobro pretlačimo. Pire ohladimo, nato z njim nadevamo majaronovo testo in oblikujemo žlikrofe. Skuhamo jih v slanem kropu in ponudimo s klobaso v omaki.

za omako: 2 para kranjskih klobas, 200 g sirarske skute, vejico svežega žajblja

Kranjski klobasi skuhamo in še vroči olupimo ter nadrobimo v kozico. Dodamo sirarsko skuto in prilijemo zajemalko juh, v kateri se kuhajo žlikrofi. Pokuhamo, da se omaka malo zgosti. Dodamo odcejene žlikrofe in sveže žajbljeve lističe.

Recept za zeliščno testo

Za testo potrebujemo: 500 g moke durum, 150 g svežega ali suhega majarona (bazilike, timijana, drobnjaka, peteršilja) 5 jajc, vodo po potrebi

Testo lahko pripravimo z eno vrsto zelišč ali z več vrstami hkrati. Raje ne uporabite zelišč, ki so groba in igličasta, kot na primer rožmarin in suhi timijan, saj se testo pri valjanju rado trga oziroma nastajajo luknjice.

Sveža zelišča na drobno nasekljamo in jih primešamo moki. Postopoma dodajamo vsako jajce posebej in jih z vilicami vmešamo v moko. Na koncu po potrebi prilivamo vodo po kapljicah, da ugnetemo gladko testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in pustimo počivati vsaj pol ure.

Postopek izdelave žlikrofov in drugih testenin najdete na https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/ta-domace-testenine