Nedeljska pečenka

17 februarja, 2020
0
0

Slovenci smo veliki ljubitelji pečenke. Poleg že velikokrat preskušenega klasičnega recepta pa lahko pripravimo kdaj pa kdaj svinjsko pečenko nekoliko drugače, na primer s hrustljavo gorčično skorjico ali pa sladko slivovo sredico.

SVINJSKA PEČENKA S SUHIMI SLIVAMI

Za 6 oseb: 1,6 kg ledvenega dela svinjine, 320 g dehidriranih sliv brez koščic, 2 stroka česna, 3 brinove jagode, 3 dl roseja, sol, črni poper, koruzni škrob, 7 g ekstra deviškega oljčnega olja

Najprej drobno zmeljemo aromatična zelišča. Z dolgim, ostrim nožem zarežemo v sredino kosa mesa, tako da nastane odprtina, široka 2 do 3 cm. Naredimo jo povsem do konca kosa. Na vsaki strani previdno nekoliko povečamo odprtino in z obeh strani vstavimo slive, dokler ne bo notranjost zarezanega kanala polna. Meso premažemo z oljem in potresemo z mešanico drobno nasekljanega rožmarina in žajblja, tako da bo površina v celoti prekrita. V dokaj veliko ponev nalijemo olje, na njem prepražimo dva stroka narezanega česna in brinove jagode. V ponev položimo meso in ga na močnem ognju na hitro opečemo z vseh strani. Prestavimo ga v ponev, posolimo, popopramo in pustimo na strani.
V ponev, v kateri smo popekli meso, dolijemo rose in ga segrevamo toliko časa, da alkohol izpari. V omako dodamo več lističev žajblja in rožmarina in jo prelijemo v pekač z mesom in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno uro in pol. Pečenko vzamemo iz pečice in sok precedimo skozi gosto sito, ga vlijemo v ponev in zgostimo s koruznim škrobom. Mešamo z metlico na šibkem ognju, da ne nastanejo grudice spremljate. Pečenko ponudimo narezano na rezine z vinsko omako, okrašeno s slivami.