Za pusta se dobro jé!

28 februarja, 2019
0
0

Stare šege in navade so umerjene po ciklu narave: za zimo pride pomlad, odhod zime in vračanje življenja v naravo naznanjajo šeme, muzika in obilna gostija. Jedi, ki jih na Slovenskem tradicionalno pripravljamo v tem času, so iz kolin, zelja, repe in drugih zimskih dobrot, ki so jih tako na deželi v času, ko še ni bilo hladilnikov, tudi gospodarno porabili. Danes dodajamo že znanim jedem tudi sodobnejše recepte.

PEČENA SVINJSKA KRAČA

Za 4 osebe: zadostuje krača, težka približno 1,60–2 kg, sol, poper, česen v prahu, kumina v prahu, 2 srednje veliki čebuli, olje, voda za zalivanje

Kračo večer pred peko dobro natremo s soljo, kumino, česnom in poprom, prelijemo z oljem, dodamo v primeren pekač, ki ne sme biti prevelik, da se pri peki ne zažiga, in postavimo v hladilnik.

Drugi dan dodamo v pekač nasekljani čebuli in dolijemo 3 dl vode. Zelo pomembno je, da se voda v pekaču nikoli ne posuši. Kračo postavimo v pečico, ogreto na 160–170 stopinj. Obračamo jo vsakih 20 minut in redno polivamo, po potrebi dolivamo vodo. Pečena bo v približno dveh urah.

Ko jo prebodemo z vilicami, ne sme priteči kri in mora biti mehka, sicer še podaljšamo peko.

Pečeno kračo s pekačem postavimo na toplo za približno pol ure, da se umiri. Nato jo podušimo v omaki, ki se je natekla pri peki. V omako dodamo žličko masla in po potrebi prilijemo malo vode. Postrežemo na dva načina: celo kračo na plošči, obložimo jo s pečenim krompirjem in režemo pri mizi (to je najboljše) ali pa jo razdelimo na porcije.

Več receptov najdete v 9. številki Kmečkega glasa