Polnjeni pečeni krompir z zelenjavo

27 julija, 2018
0
0

Poleti pripravljamo s krompirjem, ki mu dodamo zelenjavo, meso in začimbe, okusne solate ali priloge. Iz njega lahko ustvarimo prigrizke, solate, kuhe, samostojne jedi, najrazličnejše priloge pa tudi sladice in kruhe.

Sestavine: 800 g krompirja (4 večji neolupljeni krompirji), 150 g mešane zelenjave (por, korenje, gomolj zelene, različna paprika, bučke), 50 g sesekljane čebule, 60 g masla, 1 rumenjak, olje, nariban parmezan, sesesekljan česen in peteršilj, sol, poper

Oprane in osušene krompirje v olupku prerežemo po dolžini. Prerezano stran premažemo z oljčnim oljem in obrnjene navzgor pečemo na solni posteljici v pekaču pri 170 stopinjah približno 20 minut. S prebadanjem z iglo ugotovimo, ali je krompir pečen.

Pečenim krompirjem z žlico izdolbemo sredico. Očiščeno zelenjavo narežemo na drobne kocke in jo skupaj s sesekljano čebulo in česnom zdušimo na maslu do mehkega, dodamo pretlačene sredice krompirja, primešamo rumenjak in sesekljan peteršilj, začinimo s soljo in mletim poprom. S pripravljenim nadevom napolnimo izdlbene krompirje, potresemo z naribanim parmezanom in v pečici zapečemo pri 200 stopinjah. Polnjeni krompir ponudimo kot prilogo k mesu.


Več receptov najdete v 30. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/krompir