Melisna potica

4 maja, 2016
0
0

Sestavine: za testo: 500 g bele moke tip 400 ali 500), 40 g kvasa, 100 g surovega masla, 80 g sladkorja, 3 rumenjaki, približno 2,5 dl mleka, rum, limonina ali pomarančna lupinica, vaniljev sladkor, sol; za nadev: 100 g svežih melisnih listov (suhih potrebujemo le 10 do 20 g), 100 g masla, 150 g sladkorja, 2 dl kisle smetane, 100 g svežih krušnih drobtin, 1 jajce, 50 g rozin, 50 g sesekljanih pinjol, vaniljev sladkor, pomarančna lupina.

Najprej naredimo testo: moko stresemo v posodo, dodamo sol. Posebej v manjši posodici v mlačnem mleku ali vodi raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum, vaniljo, svežo ali posušeno limonino ali pomarančno lupinico. Segrejemo mleko, raztopimo maščobo. Moki dodamo toplo mleko, premašmo in dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami. Znova premešamo, dodamo raztopljen kvas in maščobo, vse umesimo v srednje gosto testo, zgnetemo ga le toliko, da postane prožno v notranjosti in gladko na površini. Pazimo, da se ne prijema posode in da ne zamesimo pretrdega testa. Testo pokrijemo s folijo za ohranjanje svežine in pustimo vzhajati. Vzhaja naj pri sobni temperaturi, ne postavljamo ga na radiator ali peč. Količina testa naj se pri vzhajanju podvoji; enkrat ga premesimo.

Naredimo nadev: Na maslu svetlo prepražimo krušne drobtine, mlačnim primešamo kislo smetano, jajce, v rumu namočene rozine, arome in dišave. Pripravljen nadev namažemo po razvaljanem testu. Dodamo na tanke rezance narezane melisne liste, seseljane pinjole pa potresemo po namazanem nadevu. Temperatura nadeva naj po enaka temperaturi testa. Potico tesno zavijemo. Položimo jo v pripravljen model ali pekač, prebodemo in vzhajamo. Pred peko jo na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc. Pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo 50 minut pri temperaturi 190 stopinj v navadni pečici, 175 stopinj v ventilacijski, na pliniski na na drugi do tretji stopnji.