Sestavine: 2 pesti čemaževih listov, nekaj bazilikinih listov, 1 strok česna, 1 pest lešnikov, 1 dl oljčnega olja, sol

Liste čemaža splaknemo in osušimo. V sekljalnik damo čemaževe liste, sol in lešnike in vse fino zmeljemo. Prelijemo z oljčnim oljem in shranimo v čistih kozarčkih na temnem mestu.

Pesto lahko uporabimo kot omako za testenine. Namaz na kruhu, za polnjenje slanih rogljičkov. Namesto lešnikov lahko uporabite pinjole, bučna semena ali druge oreščke.

Petra Kavšek: Gozdna kuhinja (Založba Kmečki glas): http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/gozdna-kuhinja

Gozdna kuhinja

Podobna uspešnica bo gotovo tudi Gozdna kuhinja, saj je zanjo vztrajno sama nabirala gozdne sadeže, preizkušala recepte, jih poslikala in pripravila knjigo. Predstavi nam preko 120 receptov, ki so vsi nekaj posebnega. V knjigi tako najdemo nove ideje za jedi iz sestavin nabranih v gozdu: gob, kostanja, čemaža, špargljev, bezga, gozdnega jagodičja, lešnikov, kopriv, čemaža, smrekovih vršičkov. Najprej nas poživi sprehod skozi gozd, nato še hrana, ki je naravna in je pogosto tudi ni moč kupiti. Nekaj receptov za pokušino:gobova juha s kostanjem, marele v omaki, puranovi zrezki s čemaževo skorjico, kostanjeva omaka za testenine, domača nutela z lešniki, gozdna energijska ploščica, marmelada iz smrekovih vršičkov, bezgova panakota z limono, presna torta z gozdnimi sadeži,...Poleg receptov nam avtorica zaupa še druga koristna navodila, opozorila in male skrivnosti navdušenega nabiralca.