Ajdova torta z borovnicami

9 aprila, 2016
0
0

Petra Kavšek: Gozdna kuhinja (Založba Kmečki glas)


Model namastimo in potresemo z ajdovo moko. Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake z 90 g medu, ščepcem soli in 2 žlicama tople vode stepamo 7 minut. Beljake stepemo v sneg. Tretjino damo v maso z rumenjaki. Preostale beljake, ajdovo in pšenično moko pomešamo s pecilnim praškom in previdno zmešamo z rumenjakovo maso. Zmes vlijemo v model in damo v pečico. Pečemo 12–15 minut pri 200 stopinjah. Ohladimo in prerežemo, da dobimo dve plasti.

Sestavine: 3 jajca, 150 g medu, ščepec soli, 60 g ajdove moke, 40 g pšenične moke, 1 žlička pecilnega praška, 300 g borovnic, 4 dl sladke smetane, 1 vrečka kremfiksa, 100 g albuminske ali sladke skute, 50 g sesekljanih orehov; za okras30 g mletih bučnih semen, 1 dl sladke smetane, maslo za model, 2 žlici ajdove moke.

Borovnice oplaknemo in odcedimo. 250 g jih zmeljemo v pire. Smetano s preostalim medom trdo stepemo, na koncu jim primešamo še sladko skuto.

Borovnice zmešamo s polovico kreme in z njo premažemo spodnjo polovico testa. Potresemo z orehi. Pokrijemo z drugo polovico testa in torto premažemo z mešanico kreme in preostalih borovnic. Okrasimo z mletimi bučnimi semeni in stepeno sladko smetano.