Krostata s citronko in gozdnimi sadeži

8 aprila, 2016
0
0

Alenka Kodele: Zavitki in pite (Založba Kmečki glas)


Listnato testo: Listnato testo razvaljamo približno na 3 mm debelo in z njim obložimo pravokotni kolač za pite. Testo naj sega čez rob pekača, ker se med peko skrči. Pustimo ga vsaj pol ure počivati na sobni temperaturi. Potem dno pekeča prekrijemo s papirjem za peko ter obtežimo z manjšim pekažem in zrnjem fižola. Pečemo 15 minut pri 200 stopinjah. Potem vzamemo iz pečice, odstranimo manjši pekač in fižol ter papir za peko, premažemo s stepenim jajcem in pečemo še 15 do 20 minut pri 190 stopinjah. Pečeno testo ohaldimo v pekaču.

Potrebujemo: 250 g listnatega testa, 1 jajce, 900 g mešanih gozdih sadežev (borovnice, maline, jagode, ribez), sladkor v prahu

Krema: 100 g sladkorja, 30 listov sveže citronke, sok 1 limone, 3 dl sladke smetane, 150 g maskarponeja

Krema: Liste sveže citronke drobno nasekljamo, dodamo limonov sok ter mešamo, da se sladkor raztopi. Sladko smetano in maskarpone dobro premešamo, potem pa stepamo, da se masa zgosti, dodamo mešanico citronke, sladkorja in limonovega sokater dobro premešamo. Kremo namažemo na pečeno listnato testo, po njej pa razporedimo gozdne sadeže. Krostato damo za nekaj ur v hladilnik, nato pa narežemo na poljubne kose in ponudimo.