Kakijeva pena s kostanjem in orehi

7 aprila, 2016
0
0

Alenka Kodele: Čaša sladkega (Založba Kmečki glas)


Kakijeva pena:
 5 mehkih in zrelih kakijev, 80 g sladkorja, 10 g vaniljevega sladkorja, 30 ml brendija, sok polovice pomaranče, 4 liste želatine, 300 ml sladke smetaneZa 4 porcije

Kakije olupimo, očistimo sredico in jo precedimo skozi cedilo, da dobimo pire brez delcev. Dodamo sladkor, vaniljev sladkor in brendi ter kašo zavremo. Želatino namočimo v pomarančnem soku, dodamo kaki, dobro premešamo, da se želatina raztopi, in ohladimo. Narahlo umešamo stepeno smetano in kremo nadevamo v izbrane kozarce ter damo v hladilnik.

Kostanjev pire: 250 g olupljenih kostanjev, 40 g sladkorja, 10 g vaniljevega sladkorja, 50 ml sladke smetane, 1 žlica ruma

Kuhane kostanje pretlačimo skozi cedilo, dodamo preostale sestavine in dobro premešamo.

Karamelizirani orehi: 40 g sladkorja, 60 g orehovih jedrc

Sladkor damo v ponev in ga na šibkem ognju raztopimo. Ko postane svetlo rjave barve, dodamo nasekljane orehe. Dobro premešamo in stresemo na pekač, obložen s papirjem za peko ter ohladimo. Kose karamelizirani orehi ohladijo, jih damo na kuhnjsko desko in sesekljamo z nožem.

V vsak kozarec nabrizgamo na kakijevo kremo kupček kostanjevega pireja, potresemo s karameliziranimi orehi, okrasimo in ponudimo.