Pita iz jabolk, mandljev in drobtin

7 aprila, 2016
0
0

Sestavine: 4 jabolka, 150 g masla, 100 g drobtin, 150 g sesekljanih mandljev, 100 g rjavega sladkorja, 1 limona, 100 ml sladke smetane, 100 ml kisle smetane

Pripravimo večjo posodo z vodo in vanjo stisnemo limonin sok. Jabolka olupimo, narežemo na četrtine in očistimo. Narežemo jih na tanke rezine ter jih sproti dajemo v vodo z limono. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pripravimo manjši kvadraten pekač. Jabolka odcedimo. Dno posode namažemo z maslom in začnemo zlagati: najprej plast jabolk, nato nekaj žlic sldkorja, zatem nekaj žlic drobtin in nazadnje še nekaj žlic mandljev. Potresemo s koščki masla. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Za konec peke si prihranimo malo masla in sladkorja.

Pekač pokrijemo z aliminijasto folijo in pečemo 30 do 40 minut. Nato ga odlkrijemo, prelijemo s še malo stopljenega masla in potresemo s sladkorjem. Pečem še 10 minut, da sladkor karamelizira, nato vzamemo psodo iz pečice, da se malo ohladi. Medtem stepemo sladko smetano, ji polagoma primešamo nekaj žlic kisle smetane. Pito ponudimo toplo, s stepeno smetano.