Pečene bučke

29 avgusta, 2018
0
0

Sezona bučk na vrtu še vedno ni končana, in če vam zmanjkuje zamisli, kaj vse bi lahko pripravili iz njih, vam ponujamo nekaj okusnih receptov za jedi iz bučk, ki jih je tudi zelo lahko pripraviti. Take so na primer slastne bučke po beneško s prelivom, v katerem se prepleta okus parmezana in bazilike, pa bučne polpetke z rikoto, ki so okusne so ne le tople, pač pa tudi hladne. Lahko jih pripravite za prigrizek, začetno jed ali prilogo. In na koncu še pečene bučke, ki jih shranimo za zimo.

Bučne polpetke z rikoto

Zanje potrebujemo: 500 g bučk, česen v prahu, 60 g rikote, 2 žlici nastrganega parmezana, 1 žličko karija, 1 žlici stepenega jajca, 1 žlico nasekljanega peteršilja, sol, poper, krušne drobtine, sončnično olje

Bučke operemo in jih na grobo nastrgamo. Damo jih v ponev, posolimo, popopramo in dodamo malo olja. Nekoliko jih podušimo, tako da izločijo vodo, to se zgodi približno v 10 minutah. Potem jih ohladimo.

V posebni posodi stepemo jajce in dodamo bučke skupaj z rikoto, beljakom, parmezanom, karijem in ščepom česna v prahu. Vse zmešamo z vilicami. Potem dodajamo po žličkah krušne drobtine, dokler ni zmes dovolj gosta, da iz nje oblikujemo popetke. V skodeli narejeno zmes damo za pol ure v hladilnik, da se okusi povežejo.

Ventilacijsko pečico segrejemo na 200 stopinj, navadno pa na 220 stopinj. Pekač prekrijemo s papirjem za peko, ki ga malo naoljimo. Z rokami oblikujemo majhne polpete in jih premažemo z oljem. Pečemo jih 30 do 35 minut, dokler ne postanejo zlato rjave. Lahko jemo tople ali hladne, oboje so odlične!