Linška pita

4 maja, 2016
0
0

Za tole odlično slaščico k nedeljskemu kosilu potrebujemo: testo: 300 g masla, 150 g sladkorja, 750 g mehke bele moke, 150 g neoluščenih zmletih mandljev, 1,5 (75 g) jajca, 1 (20 g) rumenjak, mleti cimet, mlete nageljnove žbice, limonina lupina; nadev: 400 g mešane marmelade (goste), jajce za premaz.

Maslo pregnetemo s plastično lopatico, da se razpustijo morebitne grudice. Dodamo sladkor, jajca, rumenjak in dobro premešamo, nato dodamo še moko, zmlete neoluščene mandlje, mleti cimet, mlete nageljnove žbice in limonino lupino ter ugnetemo testo. Pustimo ga počivati 20 minut.

Naredimo nadev: testo razvaljamo na debelino 4 milimetrov in narežemo 8 centimetrov široke trakove. Sredino testa namažemo z marmelado, robove pa z razžvrkljanim jajcem. Prek marmelade križno naložimo centimeter široke, z jajcem premazane trakove, robove vzdolžno pokrijemo s premazanimi trakovi, ki jih pritisnemo z vilicami. Pito spečemo in ohlajeno razrežemo. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu. Pito pečemo približno 25 minut v klasični pečici pri 190 stopinjah, v ventilacijski pri 170 stopinjah, v plinski pečici pa na 2. stopnji