Dušen goveji rep

4 maja, 2016
0
0

Potrebujemo: 1,6 kg mladega govoejega repa, narezanega na zglobe, 2 večji čebuli, 2 korenčka, Ľ manjše zelene, 3 stroke česna, ščepec mlete kumine, sol, poper, oljčno olje, sesekljan peteršilj.

Narezan rep posolimo in popopramo. Na težko ponev ali kozico zlijemo oljčno olje in na njem opečemo rep. Dodamo na grobo narezano čebulo, pražimo, da porumeni, in zalijemo s fondom ali vodo. Dodamo sesekljan česen in kumino ter počasi dušimo. Pazimo, da ne zmanjka tekočine. Korenček in zeleno narežemo na tanke rezance. V manjši ponvici zavremo vodo in rezance na hitro prevremo, tekočino zlijemo k repu, zelenjavo pa splaknemo z mrzlo vodo. Ko je rep zdušen, da že odstopa od kosti, pustimo, da tekočina izpari. Malo še popražimo, saj tako dobi lepo barvo in čebula razpade. Previdni moramo biti, da ne zažgemo, nato še enkrat zalijemo, dodamo korenček in zeleno ter počakamo, da dobi omaka pravo gostoto.

Rep zložimo na toplo lončeno ploščo ali v skledo in prelijemo z omako tako, da se vidijo rezanci zelenjave, nato potresemo s peteršiljem. Kot prilogo ponudimo krompirjev pire. Jed je primerna za sladokusce, ki radi obirajo meso na kosteh.