Pita s porom, timijanom in sirom grojer

4 maja, 2016
0
0

Sestavine: 250 g listnatega testa; nadev: 3 stebla pora, 40 g masla, 200 g šalotke, 1 velika bela čebula, 1 žlica listkov svežega ali žlička posušenega timijana, 1 žlica rdečega vina, 60 g sira grojer, 1 jajce.

Por očistimo, zrežemo na 10 do 12 cm dolge kose in jih prečno prerežemo na pol. Damo ga na cedilo in kuhamo v sopari 10 do 15 minut, da se zmehča. Potem ga odcedimo in zložimo na papirnato brisačo, da se malo osuši. Maslo stopimo v ponvi, dodamo drobno narezano čebulo in šalotko, polovico timijana ter pražimo dobrih 5 minut. Dodamo rdeče vino in med mešanjem kuhamo čebulo še 15 minut. Odstranimo s štedilnika in ohladimo.

Listnato testo razvaljamo v pravokotnik v velikosti približno 20 × 36 cm. Ob straneh približno 2 cm testa zvijemo nazaj, da dobimo debelejši rob. Testo prestavimo na pekač, obložen s peki papirjem, in po njem enakomerno razporedimo prepraženo čebulo. Ob straneh pustimo dober centimeter testa brez nadeva, ker se testo med peko nekoliko skrči. Po čebuli potresemo polovico naribanega grojerja in malo timijana. Potem zložimo por, povrhu pa potresemo s preostalim sirom in timijanom. Testo premažemo s stepenim jajcem in pito pečemo 15 do 20 minut pri 200 stopinjah Celzija.

Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice, počakamo 5 minut, potem pa narežemo na primerne kose in postrežemo. Navedene količine zadoščajo za štiri porcije.