Slivov kolač z mandlji

3 maja, 2016
0
0

Sestavine: pol skodelice olja, 1 skodelica moke, pol skodelice drobno zmletih mandljev, 2 žlički pecilnega praška, 1/4 žličke drobno mlete soli, 1 veliko jajce, 1/2 skodelice mleka, naribana lupina in sok ene limone, 1 skodelica in 2 žlici sladkorja, 1/4 žličke mandljevega izvlečka, 7 do 9 sliv, razpolovljenih brez pečk, 1/4 skodelice mandljevih lističev, 2 žlici masla.

Pečico segrejemo na 190 stopinj, okrogel model premera 23 cm namastimo in potresemo z moko, odvečno moko stresemo iz modela.

V veliki skledi zmešamo moko, zmlete mandlje, pecilni prašek in sol. V drugi skledi gladko zmešamo olje, jajce, limonin sok in lupino, 1 skodelico sladkorja, mandljev izvleček in vse to umešamo v zmes v prejšnji skledi. Mešanico vlijemo v model, okrasimo s polovicami sliv, obrnjenimi z notranjo stranjo navzdol. V skodelici dobro zmešamo 2 žlici sladkorja, mandlje in maslo. Porazdelimo po vrhu kolača.

Pečemo, dokler kolač po vrhu ne postane svetlo rjav. Če je pečen, lahko preskusimo tudi z zobotrebcem, ki ga zabodemo v testo; če je kolač pečen, je zobotrebec čist. Če se kolač po površini prehitro preveč zapeče, ga prekrijemo s papirjem za peko, ki ga prej navlažimo z vodo. Ko je kolač pečen, ga pustimo, da se hladi v modelu 20 minut. Potem ga razrežemo in ponudimo toplega ali ohlajenega.