Lešnikova pita s hruškami

3 maja, 2016
0
0

Testo: 250 g moke, 1 kavna žlička pecilnega praška, 40 g sladkorja v prahu, ščepec soli, 75 g masla, 75 g svinjske masti, 3 žlice vode.

Zmehčano maslo, svinjsko mast, sladkor, vodo in sol dobro premešamo, dodamo presejano moko s pecilnim praškom in zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v plastično folijo in damo za eno uro v hladilnik.

Nadev: 1 kg zrelih hrušk, 1 limona, malo cimeta v prahu, malo muškatnega oreščka, 70 g rjavega sladkorja, 50 g mletih lešnikov, 50 g narezanih lešnikov, 20 belih krušnih drobtin, 1 zavitek vaniljevega sladkorja.

Pripravimo nadev: hruške olupimo, narežemo na četrtine, odstranimo peščišče, narežemo na majhne koščke in pokapljamo z limonovim sokom. Rjavi sladkor, cimet, muškatni orešček, vaniljev sladkor, nastrgano limonino lupino, drobtine in lešnike dobro premešamo. Potresemo po hruškah in jih dobro premešamo.

Dve tretjini testa razvaljamo na debelino 3 mm in z njim obložimo pekač za pito premera 26 cm. Potem v model nadevamo hruškov nadev, ga enakomerno porazdelimo in poravnamo.

Razvaljamo še preostanek testa in z njim pokrijemo pito. Povrhu pito premažemo z mlekom in potresemo z mletimi lešniki. Pečemo jo 30–40 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ohlajeno narežemo na poljubne kose in postrežemo.