Čokoladni sorbet z vaniljevo omako in meto

3 maja, 2016
0
0

Čokoladni sorbet

Za 6 oseb

Potrebujemo: 375 ml vode, 100 g sladkorja, 25 g kakava v prahu, 125 g temne čokolade

Vodo in sladkor zavremo. Umešamo kakav, ponovno zavremo, dodamo temno čokolado in dobro premešamo, da se raztopi. Maso precedimo, ohladimo, nato pa zamrznemo v strojčku za sladoled. Sorbet damo v plastično posodo s pokrovom in shranimo v zamrzovalnik.

Če nimamo strojčka za izdelavo sladoleda, damo maso v plastično posodo, pokrijemo in damo v zamrzovalnik. Ko začnejo na robovih posode nastajati ledeni kristali, vzamemo iz zamrzovalnika, dobro premešamo, lahko tudi z mešalnikom, dokler ne postane masa popolnoma gladka, in damo ponovno v zamrzovalnik. S stepanjem vmešavamo zrak, kar poveča masi volumen, hkrati pa drobimo večje ledene kristale. To ponavljamo približno na eno do dve uri (odvisno, kako hitro zamrzuje zamrzovalnik), dokler masa ni dovolj trda, da jo lahko zajamemo z žlico za sladoled. Lahko pa uporabimo kupljen čokoladni sladoled.

Vaniljeva omaka z meto

Potrebujemo: 500 ml mleka, 2 rumenjaka, 80 g sladkorja, 10 g škroba, 1 strok vanilje, 1 žlico ruma, nekaj listov sveže mete

400 ml mleka s sredico vaniljevega stroka zavremo. Rumenjaka, sladkor, škrob in preostalo mleko gladko razmešamo. Prilijemo precejeno vrelo mleko in kuhamo, da vre tri minute. Odstavimo, umešamo rum, nekaj listov sveže mete in ohladimo.

V izbrane kozarce damo najprej štiri jedilne žlice vaniljeve juhe, potem pa damo kroglico ali žličnik čokoladnega sorbeta. Okrasimo z vršičkom sveže mete in čokoladno dekoracijo ter postrežemo.