Bezgovi mafini s kremo

9 aprila, 2016
0
0

Petra Kavšek: Gozdna kuhinja (Založba Kmečki glas)


V vdolbinice pekača za mafine namestimo papirnate modelčke. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Sestavine: 250 g moke, 50 g mletih mandljev, 2 kavni žlički pecilnega praška, pol kavne žličke sode bikarbone, ščepec soli, 2 jajci, 100 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 80 ml olja, 300 g kisle smetane, pest posušenih bezgovih cvetov; za kremo: 200 g sladke ali albuminske skute, 100 ml sladke smetane, 3 žlice bezgovega sirupa, 50 ml sladkorja v prahu; in še: sveži bezgovi cvetovi za okras.

V skledi zmešamo moko, mlete mandlje, pecilni prašek, sodo bikarbono in ščepec soli. V posebni posodi pa razžvrkljamo jajci, nato jima primešamo sladkor, vaniljev sladkor, olje in kislo smetano.

Maso dodamo k mešanici moke in z metlico za sneg ali kuhalnico le toliko premešamo, da se vse sestavine navlažijo. Nato vmešamo posušene bezgove cvetove. S testom napolnimo papirnate modelčke za kolače. Pečemo jih v pečici okoli 25 minut.

Za kremo zmešamo sladko skuto s sladko smetano, bezgovim sirupom in mletim sladkorjem. Zmes za eno uro postavimo v hladilnik. Ohlajeno z žlico nanesemo na mafine, okrasimo jih s svežimi bezgovimi cvetovi in ponudimo.