Vaniljeva pena s češnjami in pistacijo

9 aprila, 2016
0
0

Alenka Kodele: Čaša sladkega (Založba Kmečki glas)


Vaniljeva pena:
 125 ml mleka, 2 stroka vanilje, 40 g sladkorja, 2 rumenjaka, 4 liste želatine, 400 ml sladke smetane

Za 4 porcije

Vaniljeva stroka po dolžini prerežemo, postrgamo sredico, jo damo v mleko in zavremo. Rumenjaka penasto stepamo s sladkorjem, prilijemo precejeno vrelo mleko in stepamo nad soparo, da dobimo gosto penasto maso. Potem odstavimo, dodamo namočeno želatino in dobro premešamo, da se raztopi. Maso ohladimo, potem pa narahlo umešamo stepeno sladko smetano. Pripravljeno peno napolnimo v izbrane kozarce.

Češnje v vinski omaki: 250 ml rdečega vina, pol vaniljevega stroka, 50 g sladkorja, 10 g škroba, 200 g češenj, 50 g pistacije

Vaniljev strok prerežemo po dolžini, damo v vino in zavremo. Kuhamo, na šibkem ognju naj počasi vre, da se količina tekočine zmanjša za polovico. Potem dodamo sladkor in češnje ter kuhamo še približno 10 minut. Nato umešamo škrob, razmešan z dvema žlicama vode, in kuhamo, da vre še tri minute. Odstavimo z ognja in ohladimo.

Kozarce z ohlajeno kremo vzamemo iz hladilnika, v vsakega damo nekaj češenj in prelijemo z omako. Po vrhu potresemo z grobo nasekljanimi pistacijami. Poljubno okrasimo in ponudimo.