Borovničevi cmoki s kokosom

9 aprila, 2016
0
0

Petra Kavšek: Gozdna kuhinja (Založba Kmečki glas)


Skuto dobro odcedimo in jo zmešamo z jajcema, sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Dodamo limonin sok in nastrgano limonino lupino, premešamo, nato dodamo še obe vrsti moke, zdrob in kokosovo moko ter ugnetemo testo. Postavimo v hladilnik za približno pol ure. Če se nam zdi prerahlo, lahko dodamo še malo moke. Testo damo na pomokano površino, ga nekoliko razvaljamo in z nožem razrežemo na 12 kosov. S pomokanimi rokami oblikujemo majhne kepe in jih sploščimo.

Sestavine: za cmoke: 500 g skute, 2 jajci, 60 g zdroba, 50 g bele moke, 50 g polnozrnate moke, 200 g kokosove moke, 1 bio limona, 25 g sladkorja v prahu, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 150–200 g borovnic; omaka: 300 g borovnic, 300 g nemastnega jogurta, sladkor po želji.

Borovnice očistimo in oplaknemo. V sredino vsakega kosa testa damo pet borovnic in oblikujemo cmoke. Kuhamo jih v rahlo soljenem kropu 10 do 15 minut.

Medtem očistimo in oplaknemo preostale borovnice ter jih približno tri četrtine v mešalniku zmešamo z jogurtom, da dobimo gladko zmes. Sladkamo po želji in razdelimo na krožnike. Cmoke vzamemo iz vode, jih povaljamo v kokosovi moki in okrasimo s preostalimi borovnicami.