Pecivo s čokolado, figami in orehi

9 aprila, 2016
0
0

Alenka Kodele in Tatjana Eberl: Piškoti, piškotki in drugačno pecivo (Založba Kmečki glas)


Fige narežemo na koščke, dodamo rozine, prelijemo z rumom in pustimo, da se sadje namaka. Moko, pecilni prašek, škrob, kakav in cimet dobro premešamo. Namočene rozine in fige zmeljemo v pire in primešamo orehe. Rumenjake s polovico sladkorja in žlico vode penasto stepamo. Iz beljakov in preostale polovice sladkorja stepemo čvrst sneg. Rumenjakovi penasti masi primešamo pire iz namočenih fig in rozin z orehi, potem sneg iz beljakov in nazadnje še mešanico moke, škroba in kakava s pecilnim praškom in cimetom. Maso nadevamo v pekač, obložen s papirjem za peko, enakomerno poravnamo in pečemo od 35 do 40 minut pri 170 stopinjah.

Testo: 120 g moke, 1 čajna žlička pecilnega praška, 4 jajca, 200 g sladkorja, 40 g jedilnega škroba, 2 žlici kakava v prahu, 9 suhih fig, 80 g rozin, 30 ml ruma, 80 g mletih orehov, 1/2 kavne žličke cimeta; preliv: 150 g jedilne čokolade 50 g margarine

Pečeno pecivo povsem ohladimo in vzamemo iz pekača. Jedilno čokolado in margarino raztopimo in premešamo skupaj. S pripravljenim prelivom prelijemo pečeno pecivo, počakamo, da se obliv strdi, in narežemo na rezine poljubne velikosti. Rezine lahko okrasimo s koščki suhih fig ali orehovimi jedrci.